プロジェクトProjects

 

芽室町役場

2021
北海道河西郡芽室町

構  造:鉄骨造+鉄筋コンクリート造
階  数:地下1階、地上3階
延床面積:4,734㎡

アトリエブンク・創造設計舎 設計JV( 意匠設計 )
金箱構造設計事務所( 構造設計 )
総合設備計画( 設備設計 )
プラッツ( 外構設計 )
永田音響設計( 音響計画 )
北方建築総合研究所( 環境アドヴァイザー )
KD( サイン計画 )

十勝地方に位置する芽室町の役場庁舎である。まちの中心と公共施設群の結節点となる敷地を生かし、歩いて回れるまちづくりの核となる開かれた庁舎を目指した。
限られた敷地に正方形プランを重ねた表裏のないデザインで、3階をセットバックさせて周囲の住宅スケールに馴染む佇まいとした。四周に張り出した2階の深い軒下空間が雨や雪を防ぎ、まちと庁舎の緩衝空間となって内外をつなぐ。全面ガラスで囲われた1階は、街路と直結する3か所の出入口から自由にアクセスすることができる。1階全体が町民を受け入れる、ピロティを内部化したような空間となることを意識した。
正方形プランの中央に執務室を配置し、その周囲を回遊できる動線計画とした。執務室は課長席を設けないユニバーサルレイアウトを採用することで、無駄なスペースを省き効率化を図った。外周部が自然光や温度を吸収し、執務室の安定した温熱環境とムラのない光環境を獲得した。
構造は、広い執務空間を要する役場機能を考慮し、鉄骨ラーメン構造の1階に制震ダンパーを設ける制震構造を採用した。高い耐震性能を確保すると共に、将来の組織改変にも対応できるフレキシブルな庁舎を実現した。

北海道赤レンガ建築奨励賞

 

Memuro Town Hall

2021
Memuro-cho, Hokkaido

Structure:S + RC
Floor:1 basement, 3 floors
Floor Area:4,734㎡

Atelier BNK+Sozo Sekkeisha( Architectural Design )
Kanebako Structural Engineers( Structural Design )
Sogo Consultants( Mechanical & Electrical Engineering )
Platz( Landscape Design )
Nagata Acoustics( Acoustical Planning )
Hokkaido Northern Regional Building Research Institute( Environmental Advisor )
KD( Sign Design )

This project is for a town hall for Memuro Town, located in the Tokachi region. Taking advantage of the site, which serves as the focal point for the center of town and clusters of public facilities, we aimed to create an open town hall at the core of a walkable town development.
With a straight design and a stacked square plan on the limited site, the third floor was set back in order to give it an appearance of blending with the scale of the surrounding residential area. The deep space under the eaves on the second floor, which overhang on all four sides, protects against rain and snow, acts as a buffer space between the town and the town hall, and connects the inside to the outside. The first floor is entirely enclosed in glass and can be freely accessed from three entryways that are directly connected to the streets. The space was designed to appear as if the pilotis were placed internally so that the entire first floor can accommodate the townspeople.
The office space located at the center of the square plan while movement paths designed to go around it. The office area uses a universal layout without a chief desk, eliminating wasted space and boosting efficiency. The peripheral structure absorbs natural light and heat, providing even lighting and a stable thermal environment to the office area.
For the structure, considering that the building functions as a town hall which requires a large office space, a seismic control structure using seismic control dampers was installed at the first floor of the steel moment frame structure. Besides ensuring high seismic performance, this allowed for a flexible town hall that can accommodate future organizational changes.

Hokkaido Red Brick Architecture Award