鷹栖地区住民センター

2019
北海道上川郡鷹栖町

構  造:鉄筋コンクリート造 + 木造
階  数:地上1階
延床面積:2,060㎡

山脇克彦建築構造設計( 構造設計 )
アトリエブンク + 総合設備計画( 設備設計 )
アトリエブンク + プラッツ( 外構設計 )

北海道内陸の旭川市に隣接する鷹栖町は、旭川のベッドタウンとしてふたつの地区が市街地を形成し、3つの地区が農村部に点在する。本計画は中心市街地にある鷹栖地区の住民センターの建て替え計画である。鷹栖地区の公民館機能を保持しつつ、すべての鷹栖町民が利用できる図書館機能を兼ね備え、多世代が交流できる新たなまちの拠点とすることが目論まれた。
建物はホールを中央としたコンパクトな平屋で、周囲の住宅スケールに合わせた配置計画とした。四周に回した深い庇が雪から来館者を守り、どの方向からも迎え入れる。堆雪と滑雪、採光を考慮して決定した勾配屋根は隣り合う住宅地に溶け込み、金属板が季節や時間の変化を映し出す。
シンプルな矩計平面に大きな中庭をくり貫き、公民館機能と図書館機能が中庭を介して一体的に繋がる計画とした。自然光が回り込む中庭周囲に居場所を散在させ、町民が自由に過ごすことができる。
構造は、鉄筋コンクリート造のホールを間に挟むことで全体面積の2/3を木造で実現している。大空間で遮音性が求められるホール、異なる活動に対応する会議室や多目的活動室、天井が高いワンルームの図書室といった機能に応じて、それぞれ異なる架構形式を採用した。道内産カラマツ材による架構とカラマツ合板を使った内装で全体を統一し、ガラススクリーンによって空間を連続させている。
厚い外皮に覆われた矩形平面の中で木造架構と自然光が奥行きのある空間をつくり、建築内部全体で活動が展開する建築を目指した。

新建築2019年5月号
新・建築設計資料01

 

Takasu District Residents Center

2019
Takasu-cho, Hokkaido

Structure:RC+W
Floor:1 story
Floor Area:2,060㎡

Yamawaki Katsuhiko Architectural Engineering Design( Structural Design )
Atelier BNK+Sogo Consultants( Mechanical & Electrical Engineering )
Atelier BNK+Platz( Landscape Design)

In Takasu Town, which is adjacent to Asahikawa City in central Hokkaido, two districts form an urban area as dormitory towns for Asahikawa, and three districts are spread across rural areas. This is a design for rebuilding the Residents Center in the central urban area of Takasu District. While maintaining its function as a public hall for the Takasu District, it was planned to also function as a library that all Takasu residents can use, and to become a new town base where the various generations can interact.
The building is a compact one-story building with a central hall, and the planned layout adapted to the surrounding residential scale. Deep eaves around the four sides protect visitors from the snow and create a welcoming impression from any direction. The sloping roof, designed in consideration of snow accumulation, snow-sliding, and lighting, allows the facility to blend into the adjacent residential area, and the metal sheets reflect the changes of season and time.
The plan was to hollow out a large courtyard into a simple quadrilateral plane and integrally connect the public hall and library functions via the courtyard. A number of locations scattered around the courtyard allow the natural light to penetrate, and affording the townspeople with areas to pass their time freely.
As for the structure, sandwiching the reinforced concrete hall allows the building to have two-thirds of the total area consisting of a wooden structure. Different frame types were adopted in accordance with the various functions including the hall, which required sound insulation over a large space, meeting rooms and multipurpose rooms for different activities, and the one-room library with a high ceiling. The entire structure is unified by use of frames made of larch wood and interiors using larch plywood, with the spaces connected using glass screens.
The wooden frame and natural light add depth to the quadrilateral plane covered with a thick outer skin, and we aimed to develop a building where activities are spread throughout the facility.

Shinkenchiku May. 2019
Architectural Design Files 01