プロジェクトProjects

 

上士幌町生涯学習センター

2017
北海道河東郡上士幌町

構  造:木造 + 鉄筋コンクリート造
階  数:地上2階
延床面積:4,122㎡( うち既存部1,791㎡ )

金箱構造設計事務所( 構造設計 )
アトリエブンク + アルスゼータ( 設備設計 )
プラッツ( 外構設計 )

町内4施設(生涯学習センター、学童保育所、発達支援センター、高齢者センター)をひとまとめとし、既存図書館に増築するプロジェクトである。人口が減少しつつあるまちにおいて、周辺施設のネットワーク形成と、機能統合による相乗効果を生むことで「新たなまちの結節点」として機能させる計画である。
建物は既存図書館をL型で囲むコンパクトな配置とした。敷地の四周に役場庁舎やこども園、商店街、住宅地が近接することから、出入口を四方向に設けて町民の利便性を高めた。また外周のガラススクリーンのファサードと深い庇は、内部の活動をまちに開き、来訪者を迎え入れる裏表のない外観とした。
内部では四方向の出入口を結ぶ十字の動線が、建物中央に配した円形平面のプレイルームを囲む「プロムナード」に合流する。この「プロムナード」に沿って様々な活動が連続することで、お互いの活動を確認することができる、一体感が生まれる構成とした。
構造は平屋部分を木造、2階建て部分をRC造とした。木造部は地場産カラマツの大断面集成材による7.2mグリッドを基本としている。施設の中心となる直径18mのプレイルームは、円形平面に梁を井桁状に架け渡す構造形式とし、スパンと梁部材を小さくする架構とした。
奥行きの深い平面計画であるが、プレイルーム上部の中空ポリカーボネイトパネルによる拡散光、各所に設けた小さなハイサイドライト、中庭等からの間接光等により、内部空間全体に自然光が行き渡るように計画した。
新しいまちの結節点は、十分な自然光で満たされる開放的な木造建築の中で、町民の自由な活動が生まれる場所となることを目指した。

北海道赤レンガ建築賞2019
JIA建築年鑑( 2019日本建築家協会優秀建築選100選 )

 

Kamishihoro Lifelong Learning Center

2017
Kamishihoro-cho, Hokkaido

Structure:W + RC
Floor:2 floors
Floor Area:4,122㎡( Existing part:1,791㎡ )

Kanebako Structural Engineers( Structural Design )
Atelier BNK + als-zeta Equipment; Plan( Mechanical & Electrical Engineering )
Platz( Landscape Design )

This project was aimed at expanding the existing library by bringing together four facilities in the town (the lifelong learning center, after-school nursery school, development support center, and center for the elderly). In a town in which the population continues to decline, the plan was to make the project function as a “new town nodal point” by creating a synergistic network of the surrounding facilities and integrating functions.
The building has a compact layout built around the existing L-shaped library. As the government offices, children’s garden, shopping district, and residential area are close to each other on each of the four sides of the site, entrances and exits were provided on each of the four sides to improve convenience for the townspeople. In addition, the outer screen glass façade and deep eaves open up the activities performed inside to the town, that avoids a traditional front-to-back appearance and makes it more welcoming to visitors.
Inside, the lines of flow from the cross-connecting entrances and exits on each of the four sides all join the “promenade” that surrounds the circular plane of the playroom located in the center of the building. By having the various activities performed along this “promenade”, we have produced a structure that creates a sense of unity, allowing users to look over each other’s activities.
As for the structure, the one-story section is constructed of wood and the two-story section is constructed of RC. The wooden section is based on a 7.2m grid made of locally produced larch with a large cross section. The playroom, with a diameter of 18 m, located in the center of the facility is formed of beams laid in a grid shape on a circular plane, allowing the size of the span and beam members to be reduced.
Although the floor plan has depth, it was designed so that natural light would spread throughout the interior space as diffused light from the hollow polycarbonate panel above the playroom, the small, high side lights installed in various places, and indirect light from the courtyard.
The town’s new nodal point seeks to afford a place where the townspeople can freely participate in activities in an open-plan wooden structure filled with sufficient natural light.

Hokkaido Red Brick Architecture Award 2019
Japan Architecture of the Year 2019 selected by the JIA