numata_11

numata_03

numata_04

numata_02

numata_05

numata_07

numata_08

numata_09

numata_06

numata_10


沼田小学校

2013
北海道雨竜郡沼田町

構  造:鉄筋コンクリート造+鉄骨造
階  数:地上2階
延床面積:4,123㎡

金箱構造設計( 構造設計 )
アトリエブンク+総合設備計画( 設備設計 )
伊藤千織デザイン+カンディハウス( 家具 )
アトリエブンク+ GT アドヴァンス+篠田測量( ランドスケープ )
北方建築総合研究所( 環境リサーチ )

1学年1クラスの小規模小学校である。豪雪地である沼田町は、1年の大半が雪で閉ざされる環境にあるため、内部での子どもたちの活動を重視した、コンパクトでありながら様々な居場所を持つ学校をつくることを目指した。
南面する2階建ての教室部分以外は全て平屋とし、矩形平面の中に体育館と校舎を一体化した。南北方向に普通教室、「ひかりの原っぱ」、図書・PCスペース、体育館のゾーンをリニアに配列し、連続する奥行きの深い構成とした。これらを覆う屋根の高さと形状の変化により場所の個性をつくり、また体育館も大きな教室として扱った。
こどもたちの居場所の中心「ひかりの原っぱ」は北側にトップライトを設けた吹き抜け空間で、連続する薄い板がトップライトからの自然光を反射させて内部に導く。やわらかく注ぐ自然光がハの字形状の壁面に反射して、子どもたちを優しく包み込む大らかな空間とした。床には沼田町産のシラカバを加工したフローリングを敷き詰め、家具と階段にはナラ材を用いた。「ひかりの原っぱ」の大階段は幅を広く確保し、子どもが自由に座れる場としている。
雪庇対策で四周に回した深い庇の軒下には、目地幅のディテールを工夫したコンクリートブロックを用いた。軒上には堆雪と滑雪を使いわけて導かれた勾配屋根に、軽量なガルバリウム鋼板を採用した。これら素材が一体となって新しいまちの風景をつくりだす。

JIA建築年鑑2014
日本建築学会作品選集2015

 

Numata Elementary School

2013
Numata, Hokkaido

Structure:RC+S
Floor:2 floors
Floor Area:4,123㎡

Kanebako Structural Engineers( Structural Design )
Atelier BNK+Sogo Consultants( Mechanical & Electrical Engineering )
Chiori Design+Conde House( Furniture )
Atelier BNK+GT Advance+Shinoda Survey Office( Landscape Design )
Northern Regional Building Research Institute( Environmental Research )

This small school has just one class in each grade. Numata lies in a region of heavy snowfall, and because it is closed in by snow for the majority of the year, the aim of this project was to create a school that provides a compact yet diverse space focused on indoor activities for children.
Excluding the south-facing, two-story classroom area, the entire building was designed as a one-story structure integrating a gymnasium and school building into a rectangular plan. The regular classrooms, a “Field of Light,” a library/PC space, and a gymnasium zone were arranged linearly in the north-south direction, creating a consecutive, deep configuration. The height and shape of the roof above these spaces was varied to give the building a distinct character, and the gymnasium was treated as a large classroom.
The focus of the children’s space is “Field of Light,” which is an atrium space with a skylight installed on the north side. Here, a sequence of slats reflects the natural light from the skylight and guides it inside the building. Soft, natural light pours in and is reflected from the angled walls, creating a gentle, serene space for the children. Japanese white birch produced in Numata itself was used for the flooring, and Japanese oak for the furniture and staircases. The main staircase in the “Field of Light” is wide enough for children to sit with their friends.
Concrete blocks with an ingenious joint width specification were used below the deep eaves that run around the periphery of the building to prevent overhanging snow. Lightweight Galvalume steel sheets were used on the pitched roof, the incline of which was varied to accumulate or shed snow. These materials together create a new town landscape.

Japan Architecture of the Year 2014 selected by the JIA
2015 Selected Architectural Designs of the Architectural Institute of Japan