niseko_08

niseko_02

niseko_03

niseko05

niseko_06

niseko_01

niseko_07

ニセコ町民センター改修

2012
北海道虻田郡ニセコ町

構  造:鉄筋コンクリート造+鉄骨造
階  数:地上2階
延床面積:2,462㎡( 改修部分+増築部分 )

札幌構造( 構造設計 )
アトリエブンク+総合設備計画( 設備設計 )
野坂木芸工房( 家具製作 )

築30年以上経過したコミュニティ施設の大規模改修である。町民ワークショップや利用実績の分析から機能を見直した結果、既存施設の改修と一部増築によって利便性を高める計画とした。さらにエントランスホール部分にはバス待合と中高生の自習スペースを兼ねたガラスの箱を増築することで、多くの世代の施設利用を促した。
内部空間では、天井や間仕切壁を撤去して十分な気積と見通しを確保した広がりをつくった。露出した壁、天井のコンクリート面には、補修を行わないで白の塗装を施した。表面に陰影がついたコンクリート面は、新しくつくられた平滑な白い壁面と対比を成すことで、年月を経た建築であることを想起させた。さらに地場産シラカバのフローリングや地元家具作家の参加により、新旧の時間が混在した豊かさを目指した。
外壁改修は外断熱工法とし、耐侯性のあるメッキ鋼板で建築全体を包み込んだ。外から見るとひとつの閉じた塊だが、内部では新旧の時間が混在し、視線が通り抜ける広がりをつくった。このように外断熱工法を採用することで内部の躯体表しが容易になり、その結果内部空間の豊かさにつながる手法は、建築の断熱気密性が必要な地域でのリノベーションのひとつのあり方ではないかと考えている。

新建築2013年1月号

 

Niseko Citizen Center Renovation

2012
Niseko-cho, Hokkaido

Structure:RC+S
Floor:2 floors
Floor Area:2,462㎡(Renovation+Extension)

Sapporo Engineering( Structural Design )
Atelier BNK+Sogo Consultants( Mechanical & Electrical Engineering )
Nozaka Woodworking Studio( Furniture Making )

This project involved large-scale renovation of a community facility built more than thirty years ago. After reviewing the functions of the building by analyzing the citizen workshops and analyzing the records of its usage, we settled on a design that increases the user-friendliness of the center by renovating and partially extending the building. Our design also encourages different age groups to use the facility with the addition of a glass box to the entrance hall, which serves as a place to wait for a bus or as a study space for junior and high school students.
The interior was designed to be spacious with plentiful air volume and unobstructed views by removing ceilings and partition walls. The existing exposed walls and concrete ceilings were painted white without any repair work being done. The shadowed concrete surfaces, by providing a contrast to the newly-constructed smooth, white walls, serve as a reminder of the age of the building. Our design also aimed to provide a beauty and richness that combines the old and the new through the use of locally-produced Japanese white birch flooring and the involvement of local furniture designers.
The external walls were renovated using a method of external heat insulation in which the entire building is wrapped in weather-resistant, galvanized steel sheeting. Seen from the outside, the building looks like a closed block, but inside is an expansive space with long lines of sight that combines the old and the new. Using external heat insulation in this way makes it easy to reveal the framework inside the building, and this adds a richness to the interior space. We believe that this construction method is a good approach to renovation in a region where air tightness and thermal insulation of buildings are important.

Shinkenchiku Jan.2013