01

03

04

05

06

02

07

H・N・メディック北広島 

2006
北海道北広島市

構  造:鉄筋コンクリート造+一部鉄骨造
階  数:地上2階
延床面積:1,661㎡

金箱構造設計事務所( 構造設計 )
アトリエブンク+総合設備計画( 設備設計 )

先端的な透析医療で知られるH・N・メディックの北広島における拠点である。「H・N・スタンダード」と呼ばれる基準で規定された「絶対的によい医療」に相応しい医療空間とは?という課題に対して、クライアント・設計者・施工者が妥協することなく、11ヶ月半という短期間に設計と施工を完了したプロジェクトである。
構想にあたり約150年前にナイチンゲールが提唱し近代病院の原点となった“ナイチンゲール病棟”を参照し、「見通しのよい一体空間・高い天井・良好な光環境・新鮮な空気」が現在の技術でどのように実現しうるかを考えた。結果として、透析室の周囲にガラスにはさまれた熱的緩衝空間を設置し、十分な開放感と外気変動の影響を受けにくい熱環境を実現した。
透析室は曲面天井へ光を反射させ医療空間として理想的な無影空間となっている。透析から連想される『浄化』を実感できるこの空間が少しでも患者の身体と精神の回復に寄与することを願いたい。それこそ生活の全般において透析治療を実践する「H・N・スタンダード」の医療空間として相応しく機能することであり、同時に「空間の力を医療の場に復権する」現代では希少な実例になろう。

照明普及賞優秀施設賞

 

H・N・MEDIC Kita-Hiroshima

2006
Kitahiroshima-shi, Hokkaido

Structure:RC+S
Floor:2 Floors
Floor Area:1,661㎡

Kanebako Structural Engineers( Structural Design )
Atelier BNK+Sogo Consultants( Mechanical & Electrical Engineering )

Known for its advanced dialysis treatment, HN Medic is based in in Kita-Hiroshima. This project involved the creation a medical space appropriate for the “absolutely good medical care” prescribed by the standard known as the “HN Standard” and which could be completed from design to construction in just eleven and a half months without compromising the client, designer, or builders.
With reference to the Nightingale Ward design proposed by Florence Nightingale approximately 150 years ago, and which forms the origin of the modern hospital, we considered how we could apply current techniques to realize “a single space with a good prospect, high ceilings, good photo-environment and fresh air”. As a result, we established a thermal buffering space sandwiched between glass around the dialysis room, thereby realizing a thermal environment that felt adequately open, but that was little affected by changes in outdoor air conditions.
The curved surface of the ceiling also reflects the light so that the dialysis room provides an ideal shadow-free area for medical treatment. It is hoped that this space, with its association between dialysis and “purification”, might contribute, even slightly, to the physical and mental recovery of the patients. It also adequately functions as an appropriate space for dialysis treatment at the “HN Standard” throughout each patient’s life and, at the same time, may become a currently rare example of the “restorative power of space in a medical setting”.

Good Lighting Award, Excellence Prize