shiseikan_06

shiseikan_05

shiseikan_04

shiseikan_03

shiseikan_01

shiseikan_02

shiseikan_07

shiseikan_08

札幌市立資生館小学校

2005
北海道札幌市

構  造:鉄骨造+鉄骨鉄筋コンクリート造
階  数:地下1階、地上 5階
延床面積:13,672㎡ 

金箱構造設計( 構造設計 )
ビーゴーイング( 設備設計 )

札幌都心部に計画された、4つの小学校の統合校に保育園、子育て支援センター、ミニ児童会館を併設した子どものための複合施設である。利便性の高い1階に保育園、子育て支援センター、ミニ児童館、地域開放を重視した図書室を配置し、またグラウンド面積をできるだけ確保することが求められた。その解決手段として、半地下に埋めた体育館の上部、2階以上に小学校部分を積層させることで効率のよい敷地利用を計画した。構造的には、大スパンの体育館の上部に4層の教室部分を載せる特殊な断面形を実現するために、鉄骨ウォールガーダーの構造体をもつシステムを採用した。
市街地の風景に馴染むように、シンボリックな佇まいを避け、敷地四周に面する街路景観の構成要素となるよう配慮した。敷地北側南3条通では、札幌開拓の地割りモデュールである5間(約2m)幅を強調して表出することで、札幌特有のコンテクストを踏襲した。2階建てに見えるようにセットバックさせてヴォリュームを抑え、また街路からは1階の活動が見通すことができる。地割が無秩序な南北通り(西7,8丁目通)では、建物の断面形を表出させ街路景観に参加させた。正面入口が面する西7丁目通りには樹齢100年を越えるかえでを中心に前庭を設け、背景には市民に親しまれているレンガを使った壁を設えた。南側、天然芝のグラウンドは、南4条通りの中央分離帯と一体となって都心における緑のゾーンをつくりだした。

日本建築学会作品選集2006

 

Shiseikan Elementary School, Sapporo

2005
Sapporo-shi, Hokkaido

Structure:S+SRC
Floor:1 basement, 5 floors
Floor Area:13,672㎡ 

Kanebako Structural Engineers( Structural Design )
Be Going( Mechanical & Electrical Engineering )

Designed for the center of Sapporo, this school is the result of a merger of four elementary schools, added to which are a nursery school, a child care support center, and a mini children’s hall — creating a complex of buildings for children. The project requirements were that the nursery school, child care support center, mini children’s hall, and a library open to the local community were located on the first floor for convenience, and as much area as possible was secured for a playground. Our design met these requirements through efficient use of the site. The elementary school portion of the building was located on the second floor and above, on top of a semi-underground gymnasium. The structural design employed a system with a steel wall girder structure to achieve a special cross-sectional shape capable of supporting the four-story classroom portion above the large-span gymnasium.
To ensure that the building fits in with its urban surroundings, a symbolic appearance was avoided and care was taken to make the school a component of the street scene that borders the site. Our design incorporated a characteristic of Sapporo by emphasizing the width (approximately 9 meters) of allotment sizes from the frontier period of Sapporo along the street to the north of the school grounds. The bulk of the building was reduced by setting it back from the street, making it look like a two-story building. Also, the activity on the first floor is visible from the street. On the east side, where the allotment size is irregular, the building participates in the street scene by presenting its cross-sectional shape. At the front entrance is a courtyard centered around a 100-yearold maple tree, the backdrop to which is a wall made of the kind of brick familiar to the citizens of Sapporo. On the south side, the natural grass playground creates a green zone in the city center that integrates with the central reserve of the street.

2006 Selected Architectural Designs of the Architectural Institute of Japan