honobono_02

honobono_03

honobono_04

honobono_05

honobono_06

大滝村(現伊達市)ほのぼの団地

2003
北海道伊達市

構  造:鉄筋コンクリート造
階  数:地上1階
延床面積:1,524㎡

七田構造デザイン( 構造設計 )
ワーク設計+中央設備設計( 設備設計 )

豪雪地における高齢者の入居者に配慮した公営住宅である。南側に設けた出巾3m の大きな庇により、雪の巻き込みや掃き出し窓への雪の付着を極力防止しつつ、フロアレベルをできるだけ地盤面に近づけた。これにより、積雪時でも住戸から前庭にいたる空間的な連続性を確保するとともに、火災時の安全で速やかな避難を実現した。深い庇は南方向に高くなる円筒状の断面構成により、住戸の奥まで十分に自然採光できるようにした。また、欄間部分を開放した建具などにより、住宅の平面を可能な限りオープンな形式とし、住戸全体を均質で安定した温熱空間となるよう計画した。

 

Honobono Residence, Otaki

2003
Date, Hokkaido

Structure:RC
Floor:1 story
Floor Area:1,524㎡

Shichida Structural Design( Structural Design )
Work Design+Chuo Facility Design( Mechanical & Electrical Engineering )

This is a public housing complex designed for senior citizens in a region of heavy snowfall. Large eaves with an overhang depth of three meters installed on the south side prevent snow from engulfing the building or clinging to the sliding glass doors. Meanwhile, the floor level is located as close as possible to the ground surface, allowing for speedy evacuation in the event of fire as well as maintaining spatial continuity from the residential units to the front gardens even when there is snow cover. The deep eaves have a cylindrical cross-section that increases in height in the southerly direction to allow adequate natural lighting deep inside the residential units. To ensure that the thermal environment of the units is homogeneous and stable, the plan of the residences was designed to be as open as possible by, for example, opening up the transoms above the room partitions.